[...] odmianach miodu stwierdzono niewielkie ilości 22 innych cukrów (m.in. trehalozy, izomaltozy, melibiozy i gencjobiozy). Do charakterystycznych związków powstających na skutek kwasowego rozkładu cukrów prostych, głównie fruktozy, należy zaliczyć 5-hydroksymetylofurfunal (5-HMF). Ważną grupę związków pochodzących z nektaru lub spadzi stanowią kwasy [...]
[...] na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Amarantus to przede wszystkim niezwykle cenne źródło białka. W nasionach znajduje się również wiele jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem niezwykle wartościowych kwasów GLA. Ich obecność w znacznym stopniu przyczynia się do poprawy zdrowia, a zwłaszcza do [...]
[...] się nawet w wysokiej temperaturze, ponieważ ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia (punkt dymienia jest to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie własności odżywcze. Dalszym etapem jest powstanie akroleiny, która wydziela się w postaci gryzącego dymu. Dla przykładu punkt dymienia [...]
[...] mogą powstać blizny. Metody złuszczania są następujące: Chemiczna: płyny przygotowane na spirytusie 70-950 z zawartością nastę¬pujących środków: rezorcyna 5-10%, kwas trójchlorooctowy 30-50%, glikol propylenu 40-60%, fenol 90%. Biochemiczna: zastosowanie odpowiednich ziół jak np. peeling azjatycki, neoderma; kwasy AHA, np. kwas [...]
[...] łojotok. Można to uzyskać dzięki zastosowaniu substancji ograniczających aktywność enzymu 5 alfa reduktazy. Właściwości takie posiadają: - sole cynku, szczególnie sole kwasów organicznych np. kwasu glutaminowego i pirolidonokarboksylowego. Inne substancje o podobnych właściwościach to : - witamina B6 / największe stężenie tej witaminy jest [...]
ciocia dobra rada: "Mieszanie z solą lub kwasami organicznymi takimi jak kwas cytrynowy, octowy, mlekowy, jabłkowy i winowy, wzmacnia słodkość i redukuje nieprzyjemny posmak stewii."
lactulosum... w jelicie grubym ulega rozkładowi na kwas octowy i mlekowy. Normalnie to robią nasze własne bakterie - pałeczki kwasu mlekowego. Kuracje antybiotykowe potrafią je wyniszczyć i ich miejsce zajmują grzybki - candida albicans, które dodatkowo jako producent cukrów potrafią blokować odchudzanie. Na candidę zawsze radziłem citrosept, ale [...]
[...] zachwianiu, i tym samym spowodować spadek wydolności podczas treningu. Ten niezwykle ważny neurotransmiter może być unieczynniany między innymi przez środki dopingujące oraz kwas pirogronowy i mlekowy - substancje, których poziom wzrasta podczas intensywnego treningu. Dodatkowe podawanie ALC może więc usprawnić funkcjonowanie systemu [...]